RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Ikan Percik Pantai Timur

Adawiah Nasier | Monday, April 13, 2020 |


Bahan Utama :
5 Ekor Ikan Kembong

Bahan Kisar :
1 Bawang Merah Besar
2cm Halia

Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

2cm Kunyit Hidup
2 batang Serai (hiris halus)
3/4 cawan Santan Kotak kecil
3/4 cawan air masak
2 batang cili merah

Lain-lain:
1 asam keping
1/4 susu segar
2 sudu Sos Magic aka Sos Apai

Cara Memasak :
Lumurkan ikan dengan kunyit + garam Bukit + Sos Apai sedikit. Perap sekejap 5 minit.

Panaskan kuali masuk semua bahan kisar. Kacau dengan api yang perlahan untuk masak sekata sehingga mendidih. Masukkan asam keping + 1/4 susu segar.


Sementara itu panaskan magic Pan isi sedikit minyak. Susun 5 ekor ikan. Masakkan atas bawah dengan sedikit garing. Bauu sos Apai tuu peh! Aroma menusuk kalbu!

Susun ikan yang di masak tuangkan percik ikan Yang dah siap tadi. Sedia untuk di makan bersama sup sayur juga mengguna Sos Apai.. Beli online ajer uolss dengan my sweet cousin wewettt (^O^)



Haa mana² Yang Tanya tu apa tu sos Apai?  See my level ehh ehh bukan see my link uolss hihi http://bit.ly/sosApai1

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...