TOMYAM CAMPUR TIDAK TUMIS
Bahan Utama :
7-8 ketul Ayam (potong kecil-kecil)
10 ekor Udang sederhana
5 ekor sotong (potong kasar)
Bahan Didih :
3 sudu besar Pes Tomyam Thai
1 ulas Bawang Holand (belah 4)
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
2 cm Lengkuas
3 batang Serai (potong serong-kasar)
3 helai daun Limau Purut (gunting tengah2)
5-6 batang cili padi hijau & merah (potong dua serong)
Bahan Hiasan :
Sedikit Bunga kobis (potong kasar)
Sedikit Saleri (potong serong)
Sedikit Jagung Muda (potong serong)
Sedikit Cendawan (potong dua)
1 batang Lobak Merah (potong panjang)
3 biji Tomato (potong 2)
Garam Bukit & Gula Perang (tidak perlu aji dah)
Cara Memasak :
1. Masukkan air, terus masuk 3 sudu besar pes tomyam original dari Thai dan semua bahan didih. Nampak mendidih masuk ayam, sotong & udang.
2. Tunggu kuah mendidih masukkan semua bahan hiasan. Perasakan dengan garam bukit & gula perang dalam 1-2 sudu (agak-agak ler..). Siap :)
TOMYAM CAMPUR TUMIS
Bahan Utama :
7-8 ketul Ayam (potong kecil-kecil)
10 ekor udang sederhana
5 ekor Sotong (potong kasar)
Bahan Kisar :
4 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
2 cm Lengkuas
Lain-lain bahan :
3 batang Serai (potong serong-kasar)
3 helai daun Limau Purut (gunting tengah2)
1 peket Tomyam Adabi
2 sudu Sos Apai
2 sudu Sos Tomato
2 sudu Sos Chili
Air 2 cawan Mug
Bahan Hiasan :
½ Bawang Holand (hiris kasar)
1 batang Lobak Merah (potong bulat)
3 biji Tomato (potong 4)
5-6 batang cili padi hijau & merah (potong dua serong)
Sedikit Bunga kobis (potong kasar)
Sedikit Saleri (potong serong)
Sedikit Jagung Muda (potong serong)
Sedikit Cendawan (potong dua)
Garam Bukit & Gula Perang (tidak perlu aji dah)
Cara Memasak :
1. Masukkan sedikit minyak goreng sekejap serai &daun limau purut. Kemudian terus tumis bahan kisar bersama Nampak sedikit garing masukkan satu peket Tomyam Adabi, tiga jenis sos serta ayam. Gaul sekejap dalam seminit dua baru masukkan air.
2. Kuah mendidih tambah semua bahan hiasan (bawang besar, lobak, tomato, cili padi & etc). Tunggu Bawang Besar layu perasakan dengan garam bukit & gula perang dalam 1-2 sudu (agak-agak ler..). Dah siap hidang dalam bekas yang panas seperti makan dikedai gituuu.. :)