RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Sambal Sotong Versi CA

Adawiah Nasier | Saturday, May 04, 2019 |

Sambal Sotong/Udang Versi CA



[Untuk bahan resepi.. klik Read More di bawah link biru ya ⇓ ]



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan Utama :
Semangkuk kecil sotong@udang (potong bulat)
2 senduk cili kering (dikisar -asing)

Bahan Kisar :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
1 batang serai
Sedikit lengkuas
sedikit halia + kunyit hidup + lengkuas
sedikit udang kering + ikan bilis (direndam bersama sedikit air masak)
Sedikit belacan bakar
Nota : Blender bersama air rendaman ikan bilis

Bahan-bahan lain :
1 batang serai (tumis)
1 sudu asam jawa (pes Adabi)
1 keping gula kerek kecil
Gula + Garam
Hiasan : Bawang Besar (potong bulat)
+ Bawang Goreng (Taburkan)
.
Panaskan minyak, tumis 1 batang serai dalam seminit dua,  masukkan bahan kisar tadi tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering,  dah nak kering masukkan sedikit air panas (1 mug air panas bahagi 5x).. Nampak kurang minyak tambah sikit-sikit. Rasa tekstur tu makin ringan maknanya nak dekat masak ler tuu..
.
Terus masukkan asam jawa + gula kerek..
kuatkan api sedikit hampir kering air sedikit (ulang 4x lagi hingga lada betul² masak).
.
Nak tahu dah masak lada nampak coklat² sikit ke arah garing.
.
Masukkan sotong. Tambah sikit air lagi. Nak mendidih masukkan 1 gula perang + 3/4 garam himalaya @ garam pink (warna perang). Hias dengan bawang besar (dipotong bulat pemanis sambal). Tutup sekejap dah boleh angkat.
.
Tempoh masa : 20 minit jugak lah.. hihi..

Nota kaki : Sambal ini juga sesuai untuk Udang, kerang, lala @ makanan laut. Sambal ini sesuai untuk di makan bersama Nasi Lemak + Sapu pada Roti.. Mabeless!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...