Sebelum ini saya selalu memasak Kari Ikan mesti di atas dapor sahaja. Faham-faham saja lah bila guna kuali ni kan badan akan rasa panas bahang kuah dia. Kini dah moden saya membuat resepi menggunakan Pressure Cooker pulak.. Jenama pilihan Russel Taylor. Jom kita lihat cara memasak hanya mengambil masa 20 minit. >> klik read more ... di bawah ya !
bahan Utama :
=========
4 ketul Ikan Tongkol Putih
Bahan Tumis (A) :
===========
3 sekawan bahan tumis
Sedikit udang kering
Daun kari
1 inci halia
1 inci kunyit
Bahan hirisan (B) :
============
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Bahan Rempah (C) :
============
1 peket serbuk kari (saya pilih adabi)
2 sudu Serbuk cili @ Sos Cili Thai
1 sudu asam jawa ADABI
(bancuh sekali)
Lain-lain bahan :
1 keping asam keping
4-5 hirisan terung (potong serong)
1 biji tomato (dah siap masak)
Garam Pink (Garam Himalaya)
Gula Perang aka brown sugar (Gula orang buat kek)
Cara Memasak :
2. Tukar mode CHICKEN tukar tahap kepanasan kepada kepada P05 sahaja untuk masak rempah atau hingga pecah minyak tutup periuk kali ini. Pastikan halakan Valve kepada mode CLOSE. Ubah setting sehingga berubah kepada BB.