RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Rendang Daging

Adawiah Nasier | Saturday, March 23, 2024 |

Rendang yang telah siap di masak. Panas² tuu.. ♡♡ Rendang resepi tradisi ini hanya 2x setahun sahaja hihi. Mood nak membuatnya time raya jer hehee ♠

Untuk 2020 kita beralih ke Pressure Cooker ye sebab daging x liat masak pon mudah cuma nak keringkan rendang kene pakai atas api dapoq naa he..he.. Masih mengekalkan tradisi ye cuma x laa Lama. Kebiasaan 3-4 jam hanya 1 jam shj atas api dapur.. Seronok ke seronok ♠


Tips : Rendang tradisi ini lebih enak jika di masak pagi sehari sebelum raya contoh pagi Khamis sehingga pagi Sabtu masih helokk lagi uolss dengan syarat jangan di cuit dengan tangan. Pastikan pakai sudu/senduk.. Jika terkena tangan makanan akan cepat basi. Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

Meh kita lihat bahan² untuk 1 kilo daging segar. 

Rendang Daging Raya + Ketupat Nasi
=======================

Bahan Utama :

1 kilo Daging Segar -Batang Pinang (dipotong dadu/sedang)
4 Santan kotak kecil Ayam Brand (simpan 1 kotak untuk last)



A) Bahan Tumis :

2 pek kecil rempah tumis
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit udang kering (cincang halus)
1 batang serai di hiris sedikit (naik bau)


B) Bahan Rempah :

3 sudu besar kari ayam & Daging (Adabi) @ 1 pek kecil
3 sudu besar serbuk rendang (Adabi) @ 1 pek kecil

C) Bahan untuk dikisar (1) :

13 ulas bawang merah
13 ulas bawang putih
5 biji cili padi merah
2 biji cili merah besar
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
3 batang serai
2 cm Lengkuas
10-15 ikan bilis

D) Bahan kisar (2) :

10 tangkai cili kering (rebus & sejukkan)
2 sudu minyak masak
2 biji buah keras (hiris halus dahulu)
sedikit air (anggaran blend)


E) Hiasan (1) :

1 keping gula kerek (potong kasar)
2 helai Daun kunyit (hiris kasar)
1 peket kecil Kerisik @2 sudu
3 helai daun limau purut (buang garisan tengah)


E) Hiasan (2) :

1 helai Daun kunyit (hiris halus) -tabur bila dah siap
1 sudu Garam Masakan NUR
1 sudu Gula perang



Cara memasak Guna Pressure Cooker :

Langkah Pertama :

Siapkan semua bahan yang perlu di kisar untuk memudahkan masa memasak.

ON kan Pressure Cooker (PC) pilih Mode BAKE >> pilih >> Pressure tekan tolak (-) kepada P05. Penutup Periuk PC perlu dibuka sebab guna mode BAKE. Masukkan minyak untuk menumis. Masukan Bahan Tumis tunggu seketika. Masukkan Bahan Rempah (tabur sahaja tanpa campur dengan air). Masukkan sedikit air. Goreng kekuningan.


Langkah Kedua :

Masih dalam Mode BAKE. Masukkan bahan Kisar (1). Sedikit garing masukkan bahan Kisar (2). Nampak warna keperang-perangan masuk Hiasan (1) supaya naik aroma masakan kita.

Langkah Ketiga :

Masukkan Daging, biarkan seketika mesra dengan rempah tadi. Campur 3 kotak santan + secawan kecil air untuk dapatkan seperti santan cair. Tutup periuk tukar MODE kepada Warm/Off >> tukar setting kepada CHICKEN >> pilih >> Pressure tekan tolak (-) kepada P25. 


Langkah Keempat :

Apabila setting BB, tukar semula kepada mode BAKE pilih >> Pressure tekan tolak (-) kepada P08. Tambah baki santan 250ml tanpa air untuk dapatkan santan pekat. Masukkan Hiasan (2) (kecuali Garam/Gula). Tukar penutup periuk yang ada lubang sebab rendang merecik-recik gitu. Apabila masa tamat kepada BB. OFF plug. Tunggu sejuk untuk pindahkan ke kuali untuk proses keringkan Rendang.


Langkah Kelima :

Pindahkan ke kuali untuk proses akhir pengeringan. Pastikan guna kuali non-stick supaya x hangit rendang. Sebab ada beza pakai kuali biasa. Tak caya try test. Saya dah cuba kedua²nya beza memangg berbeza. Kacau sebati dan biarkan sehingga kering. Hampir nak kering tambah 1 cawan kecil air untuk ringankan rempah² tersebut. Perasakan dengan 2sudu Garam Masakan NUR @ Garam Gunung/Garam Bukit & 2 sudu Gula perang. Ingat tak perlu aji dah. 


Tips : Elakkan guna garam putih, masakan x kekal lama dan cepat berbau. Rendang Raya ini mengambil masa 1 jam 30 minit untuk siap dimasak. Menu ini sesuai untuk bagi yang berjinak² nak masak rendang. Rendang tak kering sangat nice! Takde rendang ibarat x raya uols hehehehe. ♡ Lihat hasilnya di bawah ♡. Nota : jika masak sempurna tahan 3-4 hari hampir setiap kali raya inilah bahannya. Dengan syarat setiap malam perlu panaskan balik sebelum di simpan. Haa tu rahsia dia he..he..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...