RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Kari Daging Dapur Kayu + Ketupat Nasi

Adawiah Nasier | Saturday, July 09, 2016 |


Kari Daging Dapur Kayu + Ketupat Nasi
=================================

Sempena perayaan 2016 saya memilih menu simple berkaitan daging. Resepi asal saya ambil dari aynorablogs.com. Saya olah mengikut selera tekak saya hihi.. Maklumlah saya budak baru belajar.

Bahan-bahan:

1 paket Ketupat Nasi Nona (Rebus semalaman)
900g daging import Alana - dipotong kecil dan nipis
5 cm halia -untuk diperap bersama daging yg dipotong
1 paket kecil rempah tumis 50 sen

1 paket kecil rempah kari Adabi (Ayam & Daging)- *dikisar
3 biji bawang besar - *dikisar
3 ulas bawang putih - *dikisar
1 inci halia - *dikisar
3 cawan air rebusan daging
4 biji kentang - dibelah empat
6 sudu kecil air asam jawa (dibuang biji)
1 kotak santan 200ml 
1 tangkai daun kari
Bawang goreng (hiasan untuk tabur)

Cara menyediakannya:

1. Daging yang dipotong basuh bersih digaul bersama halia di dalam masa 15 minit untuk hilangkan bau hamis. Rebus daging hingga empuk. Saya menggunakan api dapur kayu hanya makan masa 20 minit sahaja. Letak bersama 2 garfu untuk cepat masak & lembut.

2. Masukkan minyak anggaran untuk menumis. tumis dahulu rempah tumis dalam seminit dua. Masukkan bahan kisar yang telah diblender*. Kacau perlahan hingga sedikit garing & naik bau aka terbit minyak. Setelah kering sedikit barulah masuk 3 cawan air rebusan daging & 6 sudu air asam jawa.

3. Terus masukkan kentang yang dibelah empat. Masukkan juga daging yang telah direbus tadi. Biarkan kentang empuk seketika.

4.  Masukkan santan & daun kari. Kecilkan api. Biarkan mendidih. (Anda boleh tambah air jika suka kari daging yang agak cair.) Saya suka pekat jadi tak perlu tambah air.

5. Kari Daging hampir masak saya masukkan 1 sudu garam masakan #GaramNUR & 1 sudu Gula perang. (Untuk menu sihat penambah perasa MSG tidak diperlukan ini kerana garam masakan Delicious Salt sudah lemak-lemak manis uols hihi..)

6. Setelah siap tabur bawang Goreng saya makan bersama Ketupat Nasi Nona. Memang bertambah. Ini pertama kali saya masak terima kasih owner blog www.aynorablogs.com kerana berkongsi resepi. 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...